7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Baas van de week

Baas van de week

02 Januari 2020

De Wooning Zesdaagse is voor de duurrenners een uitputtingsslag, waar in bijna een week honderden kilometers aan houten latten onder hun carbonnen frames doorflitsen. Ze hebben allen verschillende doelen. De favorieten hopen op een goede avond de boel aan stukken te rijden om zo de basis te leggen voor een goed klassement, terwijl anderen juist uit zijn op een ritzege in bijvoorbeeld de afvalkoers. Het is sparen, uitdelen en incasseren. Daarbij is het tijdelijke geluk van de bloemen na een gewonnen onderdeel een zalvende remedie tegen zere benen, een beurs zitvlak, brandende longen en de wetenschap dat het alleen nog maar zwaarder zal worden.

Uiteindelijk draait het bij deze doordouwers namelijk vooral om één ding: de eindwinst op dinsdagavond. Want dan wordt het koppel van het heden naar de eeuwigheid gepromoveerd met hun namen op de 'winners ring’ van Rotterdam Ahoy, waar latere generaties bezoekers én renners het bewijs van de zege kunnen aanschouwen. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat de mannen van het duurpeloton soms jaloers naar de sprinters kijken. Deze rappe mannen kunnen namelijk iedere avond geschiedenis schrijven door het baanrecord te breken en weer met een paar milliseconden scherper te stellen. Het lijkt in een vloek en een zucht gebeurd. Een paar ronden vaart maken, als een adelaar naar beneden duiken en de tweehonderd meter afraffelen.

Dat 'afraffelen’, een flitsende sprint van minder dan tien seconden, vergt jaren aan voorbereiding. Al die uren in het krachthonk, de slopende intervalsessies op de fiets, in combinatie met ultieme focus, souplesse en wilskracht, moeten leiden tot een handvol tellen pure magie, maar garanties zijn er niet en de druk is torenhoog. Je zult maar meervoudig Europees- en wereldkampioen zijn, terwijl in je achterhoofd een naar stemmetje blijft fluisteren: 'In Rotterdam Ahoy is er toch nog altijd iemand sneller’. Het lijkt me een kwelling van olympische proporties. Ik ga er dan ook iedere avond weer voor zitten: die strijd binnen de strijd. De snelste mannen op aarde op zoek naar die eretitel in de Maasstad. Want zoals huidig baanrecordhouder Harrie Lavreysen het treffend zegt in het programmamagazine van de Wooning Zesdaagse: 'Dan ben je pas de baas van de week’. 

TICKETS