7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

De georganiseerde chaos van het rennerskwartier

De georganiseerde chaos van het rennerskwartier

02 Januari 2020

De sportieve actie van de renners vindt uiteraard plaats op de wielerpiste van Rotterdam Ahoy. Maar op het middenterrein - in de hoek verscholen achter de sponsorloges - worden de voorbereidingen op topprestaties voorbereid. Het is de plaats waar de coureurs warmrijden, ontspannen of worden gemasseerd. Soigneur Joop Floor en mecanicien Dirk de Keyser zorgen er al jaren voor dat hun renners ondanks alle hectiek en stress die bij de Wooning Zesdaagse horen, iedere rit weer optimaal aan de start verschijnen.

"Het is een prettige chaos, waar je tegen moet kunnen”, vertelt Joop Floor, die al meer dan tien jaar diverse renners verzorgt tijdens de Wooning Zesdaagse. De Amsterdammer staat tijdens deze editie Niki Terpstra, Jesper Asselman en sprinter Roy van den Berg bij voor, tijdens en na hun ritten. Want goede verzorging is tijdens intensieve, langdurige koersdagen een must. Het zijn dan ook drukke dagen voor Floor, die de avond voordien al beginnen. "Allereerst moeten de shirts uitgewassen worden”, legt hij uit. "Daarna maak ik alles gereed voor de ochtend. Na het opstaan doe ik eerst boodschappen en masseer ik de renners. Als ik op de baan aankom, maak ik het eten klaar voor tussen de onderdelen door, was ik af, maak ik de rennerscabine in orde en nemen we gezamenlijk het programma door. Als de koersen eenmaal begonnen zijn, heb ik het wat rustiger en hoef ik eigenlijk alleen maar tussendoor de shirts te wassen en drogen, want een koersbroek mag niet nat zijn, want dan kunnen er zitvlakblessures ontstaan.”

Tijdens de koersen is het een drukte van belang in het rennerskwartier. Coureurs, officials, sponsoren, gastheren, verzorgers en mecaniciens lopen er kriskras door elkaar, wat soms wat chaotisch aandoet en wel de nodige gewenning vergt. "Het is toch een soort theater en de bezoekers willen de renners ook graag van dichtbij zien. Ik snap dat wel en het gaat ook altijd goed. Soms is het echter zo druk, dat ik weleens kribbig kan reageren, maar dat is puur de stress. Je wilt toch alles zo goed mogelijk doen voor de coureurs die je verzorgt.” Volgens Floor moet een goede soigneur vooral kunnen 'voelen’. Zowel letterlijk als figuurlijk. "De vertrouwensband onderling moet groeien. Met sommigen heb je een klik en met anderen niet. Net als in het gewone leven. Daarnaast raak je iemands lichaam aan met masseren en dat vergt ook weer vertrouwen. Een renner moet ervan op aan kunnen dat je de benen in goede staat kunt brengen.”

De Vlaamse mecanicien Kris de Keyser heeft ook al flink wat kilometers gemaakt in de Maasstad. Hij zorgt er ook dit jaar weer voor dat het materiaal van renners als Iljo Keisse, Maikel Zijlaard en Ramon Sinkeldam zes dagen lang tiptop in orde is. "Het zijn lange dagen, maar de zesdaagse in Rotterdam is echt een mooi evenement om te werken”, zegt de Gentenaar, die tijdens het zomerseizoen mecanicien is bij de World Tour-formatie Trek-Segafredo. De dag van Keyser begint doorgaans met een calamiteitendienst. "Als er de avond voordien een valpartij is geweest of er lek is gereden, moet het materiaal weer in orde worden gebracht. Daarna maak ik alles klaar voor het wedstrijdprogramma. Daarbij moet je denken aan fietsen schoonmaken, de banden op spanning zetten en de juiste versnellingen monteren.”

Een mecanicien heeft het tijdens het avondprogramma iets drukker dan een soigneur. Zo moet De Keyser voor vrijwel ieder onderdeel wel iets aanpassen aan de pistefiets. "Doordat er verschillende onderdelen zijn, heeft de coureur steeds andere eisen aan het materiaal”, legt hij uit. "Bij de tijdritten wordt er bijvoorbeeld een zwaardere versnelling gebruikt, terwijl in de dernyritten soms zelfs voor een ander type fiets gekozen. Het is constant schakelen, zeker omdat ik meerdere renners onder mijn hoede heb. Daarom neem ik ook vier collega’s mee naar Rotterdam. Anders is het ondoenlijk om secuur werk te leveren.” De Keyser weet door zijn jarenlange ervaring ook goed zijn weg te vinden in, wat hij zelf noemt: "de georganiseerde chaos” in het rennerskwartier. "Het is een kleine ruimte waarin heel veel gebeurt. Maar iedereen die er rondloopt weet wat hij of zij moet doen. Er is controle, ook al lijkt het soms heel hectisch. Uiteindelijk heeft iedereen die daar werkt maar één doel: zorgen dat de coureurs de best mogelijke prestatie op de wielerbaan kunnen leveren.”

TICKETS