7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

De Olympische droom van een geboren cultheld

De Olympische droom van een geboren cultheld

03 Januari 2020

Topsporters zijn doorgaans geen gewone mensen. Althans, de fysieke prestaties die ze leveren zijn voor 'normale stervelingen’ feitelijk onnavolgbaar. Een topsporter is de ultieme einzelgänger met een meerjarenplan, een karrenvracht aan doorzettingsvermogen en een enorm bord voor de kop. Ze willen lopen op de maan, vliegen naar de zon en andere utopische dromen verwezenlijken.

Topsporters zitten zelden in talkshows om de ambitie uit te spreken dat ze wereldheerschappij ambiëren. Een atleet krijgt pas een groot podium als de prestatie is gerealiseerd of juist jammerlijk is mislukt. 'Wij’ houden namelijk niet van blaaskaken met bombastische uitspraken. Voeten op de grond, kop in het zand en valse bescheidenheid zijn daarom meestal de ingrediënten die ieder interview met ambitievolle sporters tot een smakeloos hapje omtoveren.

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen en zo iemand rijdt hier vanavond in Rotterdam Ahoy. Jan-Willem van Schip heeft lak aan heilige huisjes en weigert obligaat wollig te spreken over zijn eigen ambities en successen. Het leverde in de loop der jaren een aantal instant-classics op. Denk maar aan "doorgesnoven junkie style”, "drie bakkies koffie erin en dan komt de Sensation White megamix 2006” en het krankzinnige "Project Kondichuri”, waar journalisten maandenlang het hoofd over braken, maar nooit het antwoord op vonden. De bedenker moest er waarschijnlijk zelf nog het hardst om lachen.

Van Schip is ongeremd, open en ontwapenend. "Met de polsen naar binnen het WK winnen”, zei de regerend wereldkampioen puntenkoers voor zijn verbluffende race. De aankondiging van pure magie op de piste in een rijmende oneliner. Het was smullen voor de wielerfans. Van Schip werd een cultheld, maar dat bracht een probleem mee. Culthelden zijn namelijk meestal niet erg succesvol of danken hun triomfen aan toevalligheden, mazzel of ander sportief onrecht. Alleen in de voetbalsport worden zonderlingen echt gekoesterd. Als wielrenner is normaal doen al gek genoeg en wordt bijna geëist dat er niet uit de pas wordt gelopen. Toen het profteam van Van Schip afgelopen jaar stopte, stonden de ploegen niet in de rij voor 'die moeilijke jongen’ en hij koos - zoals in zijn hele carrière - puur voor zichzelf. Van Schip heeft namelijk een plan: olympisch kampioen omnium worden. Misschien is daarmee "Project Kondichuri” eindelijk ontcijferd: schijt hebben aan de hele wereld en je dromen najagen. Ik hoop dat dit nog jarenlang zijn credo blijft.   

TICKETS