7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

De unieke strijd om het geel

De unieke strijd om het geel

07 Januari 2020

Vandaag vindt er een historische gebeurtenis plaats op de wielerpiste in Rotterdam Ahoy. Natuurlijk is het voorlopig de laatste keer dat de Wooning Zesdaagse in januari wordt georganiseerd, omdat het baanwielerspektakel naar het najaar verhuist, maar ik doel op een ander fenomeen. Een in de wielersport zeer bekend fenomeen, maar tot nog toe uniek in de zesdaagsewereld. De eindwinnaars gaan vanavond namelijk op het podium gehuld in de gele leiderstrui de handen in de lucht steken.

Iedereen kent de gele trui uiteraard van de Tour de France. Een dag in dit felbegeerde kleinood mogen rijden is al een prestatie, van wereldformaat maar wie in Parijs het geel om de ranke schouders mag trekken, schrijft geschiedenis. Het leverde in de loop der decennia al magistrale en soms tragische verhalen op. De hegemonie van fenomenen als Bernard Hinault, Eddy Merckx en Miguel Indurain, maar ook de tragische val van de Franse klimmer Pascal Simon, die met een sleutelbeenbreuk moest opgeven, terwijl hij op de eindzege afstevende en de daaruit volgende opmars van een nieuwe vedette: Laurent Fignon.

De strijd om de gele trui gaat al sinds de invoering over de balansdans tussen vreugde en verdriet. Lance Armstrong die er in een klap zeven moest inleveren en Andy Schleck die er bijna carrière-postuum nog een thuis afgeleverd kreeg. Hoe je 'em wint maakt niet uit voor de geschiedschrijving: een gele trui-winnaar is in mijn optiek voor eeuwig een held in de wielersport.

De status van de Tour de France-gele trui heeft de versie van de Wooning Zesdaagse uiteraard niet. Maar het is wel de geboorte van een nieuwe traditie, die de zesdaagsezege in de Maasstad nog meer cachet geeft. Het is daarom prachtig dat Joop Zoetemelk, de laatste Nederlandse winnaar in 1980, deze vanavond aan de gelukkigen uitreikt. Dat het standbeeld van de bescheiden grootmeester, dat nu in zijn geboorteplaats Rijpwetering staat, lange tijd op de eerste ring van Rotterdam Ahoy pronkte, is daarbij wel exemplarisch. Hij knokte ook jarenlang om één keer op de bovenste trede van het Tour-podium te staan. Net als veel van de zesdaagserenners in de toekomst hopelijk ook in Rotterdam Ahoy zullen doen.

TICKETS