7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Harrie Lavreysen "Wie het baanrecord pakt is gewoon 'de baas van de week’”

Harrie Lavreysen "Wie het baanrecord pakt is gewoon 'de baas van de week’”

02 Januari 2020

Samen met Jeffrey Hoogland is de Brabantse sprinter Harrie Lavreysen aanvoerder van de Oranje-ploeg die internationaal onverslaanbaar lijkt. Voor de wereldkampioen uit Luyksgestel en zijn teamgenoten is de GPN / Provato Sprint Cup de eerste testcase van het jaar richting gedroomd olympisch goud in Japan. Met als vette bonus: het baanrecord in Rotterdam Ahoy. "Het is fantastisch om ook in Nederland te kunnen tonen waar we in het buitenland mee bezig zijn.”

De Olympische Spelen in Tokio worden de eerste van Harrie Lavreysen. Maar wie denkt dat deze ultieme beproeving van de stresshormonen de 22-jarige spurtbom uit Luyksgestel nerveus maakt, heeft het mis. "Uiteindelijk is het gewoon een wedstrijd”, zegt de drievoudig wereldkampioen nuchter. "Natuurlijk komt er meer op je af dan bij een Europees- of wereldkampioen, maar ik denk dat ik er goed mee om kan gaan. Tijdens mijn eerste WK pakte ik tweemaal zilver en ondanks dat de ploeg en ik favoriet nu zijn, denk ik dat er wat druk betreft weinig verandert.”

Het woord is gevallen: favoriet. Want overal waar Lavreysen en zijn schier onverslaanbare teamsprint-collega’s aan de start verschijnen, is de zege bijna verplicht. Met een dergelijke overmacht, lijkt gemakzucht op de loer te liggen. Maar ook dit wuift Lavreysen weg. "Ik zie het zo: iedere wedstrijd is opnieuw beginnen. Als ik gemakkelijk over een race denk, verlies ik geheid. Dat gebeurde ook op het WK in Apeldoorn twee jaar geleden. Daar was ik - na de gewonnen olympische sprint - even wat minder gefocust en meteen lag ik uit het toernooi. Dat is echt een wijze les geweest en dat gebeurt me dus ook niet meer in de toekomst.”

De weg naar Tokio is nog lang en de blakende vorm vasthouden een uitdaging. Toch ziet Lavreysen vooral nog kansen om te verbeteren. Met name op de start van de olympische sprint mag het nog een tandje harder. De strijd om aantrekker van de Oranje-trein te worden gaat nog tussen Roy van den berg en Nils van ’t Hoenderdaal. Beiden kunnen volgens de regerend wereldkampioen sprint nog verbeteren. "In de start ligt onze grootste winst. Dat bepaalt het tempo dat Jeffrey en ik moeten volhouden tot op de streep. Dat er nu een concurrentiestrijd is voor deze startpositie is alleen maar goed. Ik geloof dat een veilige omgeving, waarin iedereen verzekerd is van een zijn plek, uiteindelijk niet werkt.”

Zelf maakte Lavreysen ook een stromachtige verbetering door als sportman toen hij van de BMX overstapte op een baanfiets. De Brabander is daar zeker niet de eerste in, want veel goede sprinters reden eerst jarenlang van een steile startheuvel over een buckelpiste. "Dat komt vooral omdat weinig wielrenners als baansprinter beginnen”, legt hij uit. "Het kwam op mijn pad en uiteindelijk hebben beide sporten - hoe verschillend ze ook lijken - best veel overeenkomsten. Het zijn beide explosieve proeven, waar stuurmanskunst bij komt kijken. Persoonlijk had ik de overstap wel wat onderschat en ondervond ik vooral moeite met de veel grotere versnelling. Het heeft me uiteindelijk anderhalf jaar gekost om het helemaal onder de knie te krijgen.”

In het belangrijke olympische jaar, trapt Lavreysen samen met Hoogland en Van den Berg af in de Wooning Zesdaagse, waar hij onder meer ook de Poolse 'coming man’ Mateusz Rudyk - die de Nederlanders tijdens wereldbekers op de 200 meter al het vuur aan de schenen legt - en de ervaren Tsjech Tomáš Bábek treft. De eindzege in de GPN / Provato Sprint Cup is daarbij een doel, maar als Lavreysen eerlijk is, vindt hij het baanrecord aanscherpen nog veel belangrijker. Hij is namelijk sinds vorig jaar de allersnelste op het Siberische hout van Rotterdam Ahoy. In 9.906 raffelde hij de tweehonderd meter af en dook hij als eerste onder de magische grens van tien seconden.

"Ik heb het record al wel heel scherp gezet”, vertelt hij met een lach. "Maar ik ga zeker mijn best doen om nog sneller te zijn. Dat baanrecord leeft echt wel in de groep. Het is echt een prestigezaak om die in je bezit te hebben. Hoeveel sprintjes je ook tijdens de zesdaagse wint; wie het baanrecord pakt is gewoon 'de baas van de week’. De Wooning Zesdaagse in Rotterdam is sowieso mooi om te rijden. Ik krijg energie van het publiek en het is fantastisch om ook in Nederland te kunnen tonen waar we in het buitenland mee bezig zijn.””

TICKETS