7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Iljo Keisse en Niki Terpstra Vrienden en strijdmakkers weer herenigd op de piste

Iljo Keisse en Niki Terpstra Vrienden en strijdmakkers weer herenigd op de piste

02 Januari 2020

In 2015 wonnen Iljo Keisse en Niki Terpstra voor het derde jaar op rij de Wooning Zesdaagse. Een langdurende alleenheerschappij lonkte, maar er kwam een kink in de kabel. De Gentenaar zette een aantal seizoenen het wegwielrennen op de eerste plaats, waardoor het Belgisch-Nederlandse dreamteam werd ontmanteld. Een half decennium later zijn de vrienden en voormalig ploeggenoten weer herenigd in Rotterdam Ahoy, waar maar een ding telt: een vierde gezamenlijke zege. "Dit is het beste deelnemersveld dat je kunt voorstellen.”

Het was zeker geen onwil. Dat wil de 37-jarige coureur van Deceuninck-Quick-Step toch wel graag benadrukken. Maar de afgelopen jaren kwam het baanwielrennen bij Iljo Keisse even op de tweede plaats. Een loodzwaar programma op de weg, inclusief een compleet voorjaar in de klassiekers en een 'grote ronde’, zorgden ervoor dat de Vlaming bewust keuzes moest maken. En dat viel voor een kind van de piste als Keisse, niet mee. "Ik heb wel wat op de piste gereden”, legt 28-voudig zesdaagsewinnaar uit. "Maar Rotterdam kwam gewoon steeds niet goed uit. Meestal moest ik rond die periode naar Australië voor de Tour Down Under en dan liet mijn ploeg het ook simpelweg niet toe.”

Keisse moest dus - soms gedwongen - keuzes maken. Maar deze keuzes legden hem geen windeieren. Hij ontwikkelde zich de afgelopen jaren nog meer tot een enorm belangrijke waarde in het keurkorps van teammanager Patrick Lefevere. Hij plukte er ook persoonlijk de vruchten van, want hij boekte ook zelf succes met onder meer een etappezege in de Ronde van Italië. Dat de wielerwereld echter een opportunistisch bolwerk is, ondervond Keisse dit jaar, waar hij na een pechseizoen, dit jaar moet knokken om zijn contract te kunnen verlengen. "Ik brak in Parijs - Roubaix mijn ellenboog en kwam daarna eigenlijk nooit meer echt op gang. Dit wegseizoen moet ik echt aan de bak en mijn plek weer veroveren, anders kan het zomaar zijn dat ik een andere ploeg moet zoeken. Ik ben immers ook de jongste niet meer.”

Het wielerjaar begint voor Keisse dus in ieder geval op bekend terrein. Dat hij weer samen met Niki Terpstra in de Wooning Zesdaagse start, doet hem deugd. "Ik heb echt heel veel positieve reacties op mijn deelname gekregen, ook vanuit Nederland. Het is geweldig om weer met Niki te rijden, want we voelen elkaar goed aan. Ik heb ook louter goede herinneringen aan hem, zowel tijdens de zesdaagsen als op de weg. We hebben zoveel samen gekoerst en er waren jaren dat we meer samen in een slaapkamer lagen, dan met onze vrouwen.”

Zijn voormalig ploegmaat en huidig koppelgenoot Niki Terpstra heeft ook iets recht te zetten tijdens de Wooning Zesdaagse. Zo won hij vorig jaar de editie met zijn teamgenoot Thomas Boudat, maar bleef een zege op de weg uit. "Mijn transfer naar Total Energie is goed bevallen, maar ik ben zeker niet tevreden over het afgelopen seizoen”, zegt de Noord-Hollander stellig. "Ik heb de nodige tegenslag gehad, waar ik ook weer sterk van terugkwam, maar een overwinning mist en daar ben je toch wielrenner voor geworden.”

Terpstra hoopt dan ook tijdens de Wooning Zesdaagse met een uitroepteken het seizoen te beginnen. Dat dit onder vertrouwde omstandigheden gebeurt - aan de zijde van Keisse - geeft hem daarbij extra vertrouwen. "Iljo en ik begrijpen elkaar. Zowel binnen als buiten de koers. We hebben hetzelfde gevoel voor humor en zijn fanatiek en serieus als het er echt om gaat. Soms moet je elkaar namelijk ook triggeren, want het blijft profwielrennen. Dat lukt ons als bij elkaar heel goed.”

Dat succes uit het verleden geen garanties biedt, weet Terpstra als geen ander. Hij voelt dan ook lichte druk op de ketel als hij met Keisse straks als favoriet aan de start staan in Rotterdam Ahoy. "We hebben samen zoveel succes gehad daar, dat men ook veel van ons verwacht. Het is aan ons dat het niet zo’n reünie wordt als bij een band, die daarna niet echt meer het oude vuur kan bovenbrengen, haha. Maar als we allebei goed in vorm zijn, is er zeker een kans dat we winnen, al is het deelnemersveld wel erg sterk dit jaar.” Keisse heeft ook veel vertrouwen in een goede afloop. Maar hij houdt eveneens een slag om de arm. "Dit is het beste deelnemersveld dat je kunt voorstellen. De concurrentie is moordend. Maar we zijn zeker kanshebbers. Niki kan zo hard rijden, dat - zoals wij in Vlaanderen zeggen - iedereen tussen zijn kader hangt. Het wordt sowieso vuurwerk.”   

TICKETS