7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Jan-Willem van Schip "Rammen in Rotterdam”

Jan-Willem van Schip "Rammen in Rotterdam”

02 Januari 2020

Met zijn vlammende eindschot, memorabele koersanalyses en vernuftige fietsinnovaties heeft Jan-Willem van Schip een cultstatus in het wielerpeloton verworven. De regerend wereldkampioen puntenkoers is er trots op, maar wil vooral de benen laten spreken. In het shirt van Freightline Europe gaat hij samen met de Vlaamse routinier Moreno de Pauw op jacht naar de zege in de Wooning Zesdaagse en later dit jaar staat een olympische medaille heel hoog op zijn verlanglijstje. "Of ik favoriet ben in Tokio? Jazeker!”

Er komt een licht enthousiasme in zijn stem als van Van Schip (25) spreekt over de periode dat hij verliefd werd op baanwielrennen. "Ik was nog nieuweling en we trainden iedere vrijdag op de baan van Sloten bij de Amsterdamse Wielerschool. Met de vouwfiets in de trein erheen, daarna door de binnenstad scheuren, de baanfiets uit het hok pakken en rammen op de piste. Een prachtige tijd.” Dat 'rammen’ groeide uit tot een van de specialiteiten van de geboren Utrechter. Toch bleven de echt grote resultaten lang uit. Na omzwervingen langs tal van ploegen, belandde Van Schip bij Delta Cycling, waar hij in 2017 doorbrak met een etappeoverwinning in de Ronde van Normandië en een tour-de-force-zege in de Ronde van Drenthe, waar hij zowat de hele koers voorop reed.

"Bij mij gaan dingen eigenlijk nooit meteen vanzelf”, verklaart Van Schip de stroperige ontwikkelingen in zijn beginjaren. "Maar ik houd altijd mijn ogen open en werk procesmatig aan verbetering. Mensen denken ook vaak dat ik erop uit ben om bijzondere dingen te ontdekken in de wielersport, zoals het smalle stuur waar ik sinds een paar jaar mee rijd. Maar ik benut net zo goed de standaardprincipes uit 'oude’ wielercultuur hoor, alleen sta ik wel open voor vernieuwing, waarmee ik denk dat het beter kan.” De status van ietwat recalcitrante coureur, vindt hij dan ook licht overdreven. "Alles wat ik tot nu toe heb bereikt, komt voort uit goed nadenken en verbeteren. Ik kloot niet zomaar wat aan, maar heb een visie en daar geloof ik heilig in.”

Toch heeft diezelfde visie hem soms ook wat tegenslag bezorgd. Zo reed hij afgelopen jaar een puik wegseizoen bij Roompot-Charles - met onder meer een etappezege in de Ronde van België - maar kon hij na het stoppen van zijn ploeg geen onderdak vinden bij een ander pro-continentalteam. De voornaamste reden: zijn ambitie om als pistier olympisch goud te veroveren op het omnium in Tokio. Voor de grote, internationale ploegen staat het wegprogramma namelijk op de eerste plaats. "Dat is jammer”, zegt hij berustend. "Maar het is vooral een gemiste kans voor de ploegen. Als ze zouden weten wat je allemaal leert op de piste, zouden ze er anders tegenaan kijken. In een omnium rijd je bijvoorbeeld vier keer een finale, inclusief bijbehorende wedstrijdstress. Dat gebeurt op de weg misschien even vaak in een compleet seizoen.”

Van Schip zit - zoals je van hem verwacht - dan ook zeker niet bij de pakken neer. Met glinsterend goud aan de Japanse horizon in het verschiet, voelt hij zich nu prima thuis bij Beat Cycling Club, dat hem wel de mogelijkheid geeft om het ideale pad richting de Olympische Spelen te bewandelen. Met zijn zelfvertrouwen zit het aan het begin van deze spannende reis dan ook zeker goed. "Of ik favoriet ben in Tokio? Jazeker! Maar alles moet wel op zijn plek vallen. De uitputtende temporace, waarbij alleen de eerste renner die de streep passeert iedere ronde een punt krijgt, blijft de grootste uitdaging. Ook de afsluitende puntenkoers is loodzwaar, maar dan heeft algemeen klassement al vorm gekregen. Dat is toch anders koersen. Op de afvalrace en de scratch heb ik wel bewezen dat ik mijn mannetje sta.”

Maar voordat de koffer gepakt wordt voor de Olympische Spelen, heeft Van Schip nog een aantal andere ambities. Een daarvan is al in de eerste week van het kalenderjaar: de Wooning Zesdaagse. Tijdens de afgelopen editie eindigde Van Schip aan de zijde van Vlaming Stijn Steels nog als vijfde, nadat het tweetal lang de grote revelatie en smaakmaker was. Ditmaal start hij wederom met een Belgische koppelmaat, namelijk de gelouterde Moreno de Pauw, die al zevenmaal een zesdaagse won en aan zijn afscheidsronde door Europa bezig is. "Ik wil rammen in Rotterdam”, zegt hij met overtuiging. "Het is een prachtige zesdaagse en ik wil mezelf echt weer laten zien. Het voornaamste doel is goed meedoen voor de bovenste plaatsen. Maar als dat niet lukt… Als ik iets heb opgestoken, tactisch en fysiek beter ben geworden en het publiek heb kunnen vermaken, is het wat mij betreft altijd geslaagd.”     

TICKETS