6 - 11 DECEMBER 2022

Nieuwsitems

Stroetinga-Havik winnen 38e Wooning Zesdaagse

Stroetinga-Havik winnen 38e Wooning Zesdaagse

08 Januari 2020

Laatste januari-editie verreden in absurd hoog tempo

Wim Stroetinga en Yoeri Havik hebben de Wooning Zesdaagse op hun naam geschreven. Aan de slotavond begonnen ze als tweede, maar op de slotdag draaiden ze de rollen helemaal om. Na de tweede plaats in 2018 en de derde plek in 2019, is dit hun eerste gezamenlijke zege in Rotterdam! Zo’n 35.000 wielerliefhebbers waren de afgelopen dagen getuige van de felle strijd op de wielerbaan in Ahoy. De Wooning Zesdaagse verhuist naar het najaar: 24 t/m 29 november 2020.

Driemaal is scheepsrecht. Na twee podiumplaatsen in de afgelopen edities is het Wim Stroetinga en Yoeri Havik gelukt om de 38e editie van de Wooning Zesdaagse op glorieuze wijze op hun naam te schrijven. De regerende Nederlandse kampioenen op de koppelkoers zegevierden in 2018 al samen in de zesdaagsen van Berlijn en Londen en wonnen in 2019 in Manchester.

Het was voor Wim Stroetinga de twaalfde deelname in Ahoy, waar hij al zes keer naar het podium reed en nu voor de tweede maal wist te winnen (de eerste keer was in 2012 met Peter Schep). Voor Yoeri Havik was het zijn negende optreden in de Wooning Zesdaagse; ook hij reed in totaal zesmaal podium.Eindstand 38e Wooning Zesdaagse

 1. Stroetinga-Havik - 384 punten
 2. Van Schip-De Pauw - 224 punten en 1 ronde
 3. De Ketele-Ghys - 240 punten en 2 ronden
 4. Keisse-Terpstra - 338 punten en 3 ronden
 5. Kluge-Van der Sande - 320 punten en 3 ronden
 6. Beyer-Mora - 152 punten en 4 ronden
 7. Hester-Wulff Frederiksen - 174 punten en 6 ronden
 8. Sinkeldam-Zijlaard - 124 punten en 6 ronden
 9. Asselman-Van Empel - 172 punten en 7 ronden
 10. Staniszewski-Pszczolarski - 102 punten en 7 ronden
 11. De Vylder-Hesters - 152 punten en 8 ronden
 12. English-Potts - 24 punten en 24 ronden

 

In sneltreinvaart naar de gele trui
Wat dit jaar vooral opviel, was dat het tempo ongelooflijk hoog lag. De renners dwongen elkaar om elke wedstrijd en elke ronde vol door te trappen. "We hebben geprobeerd om de wedstrijd voor het publiek nog toegankelijker te maken. Daarvoor hebben we een gele trui geïntroduceerd, zegt wedstrijdleider Michael Zijlaard, "maar één van andere de dingen die we veranderden en bovenal goed uitpakten, was dat we alle koersen gelijk trokken."
 

"Omdat je elke rit twintig punten kon verdienen, moest je constant opletten. Zeker als de Golden Buzzer ging en je tijdens een koppelkoers de kans kreeg om tien bonuspunten te pakken voor het algemeen klassement." De koppels bij de 38e Wooning Zesdaagse bleken zeer aan elkaar gewaagd; op de slotavond waren er maar liefst zes ploegen met podiumaspiraties en niet meer dan één ronde achterstand.

Het peloton ging met gemiddeld 58,1 kilometer per uur in de rondte en bereikte pieken tot 70 kilometer per uur. Het was ontegenzeggelijk smullen voor de sportliefhebber; een felle strijd die ook zijn tol eiste en tot twee keer toe een geletruidrager zag uitvallen.

GPN/Provato Sprint Cup
Aan het begin van het olympische seizoen 2020 kreeg het Rotterdamse publiek ook de kans om de nationale baansprinters nog eens in actie te zien. Zij hadden de vaart er goed inzitten; Harrie Lavreysen stelde zijn eigen baanrecord op de 200 meter scherper naar 9,852 seconden (73,082 km/u). Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg veroverden de eindzege in de GPN/Provato Sprint Cup.
 

Hart van Holland Talents Cup
Klassementsleiders Fretin - Deweirdt werden op de laatste koers van de Hart van Holland Talents Cup verrast door het Nederlands-Belgische koppel Alexander Konijn en Michael Steyaert die het peloton trakteerde op een doublette. Daarmee kaapten ze verrassend de eindzege weg voor de Belgen Fretin-Deweirdt en de Duitse winnaars van 2019 Happke-Augenstein.

De 39e editie van de Wooning Zesdaagse wordt nog dit jaar gehouden, van 24 t/m 29 november en krijgt daarmee voortaan een finale op zondag.