7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Wedstrijdleiders Michael Zijlaard en Peter Schep "Onvoorspelbaarheid is het allerbelangrijkste”

Wedstrijdleiders Michael Zijlaard en Peter Schep "Onvoorspelbaarheid is het allerbelangrijkste”

02 Januari 2020

Het zijn roerige, spannende, maar vooral leuke tijden voor Wooning Zesdaagse-wedstrijdleiders Michael Zijlaard en Peter Schep. Het duo introduceert tijdens deze editie een leiderstrui voor de klassementsaanvoerders, versimpelde de puntentelling en kondigde aan het evenement te verplaatsen van januari naar november. Dit alles met een ambitieus doel: de Wooning Zesdaagse nog aantrekkelijker te maken voor de wielerliefhebbers in het algemeen en de baansportfans in het bijzonder.

Ieder sportevenement moet met de tijd meegaan. Dat beseffen Zijlaard en Schep als geen ander. Maar niet ten koste van alles. De basis van de Wooning Zesdaagse blijft pure topsport, waarbij de strijd op de houten piste centraal staat. Voor die topsport zijn sterke renners nodig en wat dat betreft wrijven beide ex-coureurs tevreden in hun handen. "Het deelnemersveld is echt werelds geworden”, vertelt Zijlaard met trots. "Er zijn minimaal zes koppels die kunnen strijden voor de zege en dat is heel mooi. Onvoorspelbaarheid is het allerbelangrijkste en ik zou nu geen geld durven zetten op één ploeg die er bovenuit gaat steken.”

Zijn collega Schep durft wel bij de bookmaker langs te gaan. Al denkt de oud-wereldkampioen puntenkoers dat zijn grote favoriet - Keisse/Terpstra - juist daardoor weleens heel hard zal moeten knokken om de eindzege te grijpen. "In de breedte is het rennersveld heel sterk en dat zal ervoor zorgen dat het tot de slotdag spannend blijft. In mijn ogen zijn Iljo en Niki de te kloppen ploeg, maar die hebben al een tijd niet meer samen gereden. Dus als de andere teams het slim spelen, kan het nog weleens een verrassende einduitslag op de slotdag opleveren. Het wordt een interessante week, waarbij tactiek ook een voorname rol gaat spelen. En dat is mooi, want daar komen de mensen toch voor naar Rotterdam Ahoy.”

De kans is volgens Schep dus groot dat Keisse en Terpstra tijdens de Wooning Zesdaagse minimaal een avond aan de leiding gaan komen. In dat geval zal de Vlaams-Nederlandse tandem de dag nadien in de 'nieuwe’ gele leiderstrui vertrekken. Volgens Zijlaard is deze innovatie bedoelt om het wedstrijdverloop inzichtelijker te maken voor de wielerfans. "Hoe je het ook wendt of keert: een zesdaagse is voor niet-kenners soms lastig te volgen”, zegt hij eerlijk. "Met duidelijk herkenbare leiders proberen wij het begrijpelijker te maken voor wielerfans die geen intensieve volgers van het baanwereldje zijn. De gele trui is immers een wereldwijd bekend fenomeen uit de Tour de France met de bijbehorende uitstraling.”

Naast de introductie van de gele leiderstrui hebben beide wedstrijdleiders ook de puntentelling aangepast. Geen moeilijke rekenschema’s meer, maar een duidelijk verdeling per onderdeel. Schep: "Het wedstrijdprogramma is een evoluerende puzzel. Sommige onderdelen, die het bijvoorbeeld in een olympische cyclus wel goed doen, komen bij de zesdaagse niet uit de verf. We proberen een uitgebalanceerd programma te maken, waarbij de renners zich niet kunnen verschuilen. Hoewel het grote verschil wordt gemaakt tijdens de lange koppelkoersen, blijkt ook een onderdeel als de afvallingskoers een belangrijk wedstrijdonderdeel. Een trap te weinig geven en het is gebeurd. De renners kunnen zich niet verschuilen in de buik van het peloton.”

Met een topdeelnemersveld en bijbehorend programma voor de duurrenners, mag natuurlijk ook het sprinttoernooi niet achterblijven. Dat lijkt op zich een makkelijke taak voor de wedstrijdleiding omdat de rapste mannen ter wereld sinds een aantal jaar uit Nederland komen. Zijlaard: "Dat heeft voor- en nadelen”, legt hij uit. "Natuurlijk is Nederland wereldtop, maar zie er maar een waardig tegenstander voor te vinden. Daarom hebben we besloten om met tweetallen te rijden, waarbij ook de prestige van het baanrecord een grote rol gaat spelen. Om het voor die mannen nog aantrekkelijker te maken om de snelle benen te testen richting de Olympische Spelen van Tokio hebben we daarnaast ook een tijdrit van vierhonderd meter toegevoegd.”

Waar Zijlaard en Schep normaliter een flinke periode de tijd hebben om de nieuwe Wooning Zesdaagse in de steigers te zetten, moet het duo dit jaar alweer snel aan de bak. Want van 24  t/m 29 november  wordt er alweer gekoerst in Rotterdam Ahoy. Schep: "Dat heeft twee voordelen. Allereerst gaat het UCI-baanseizoen van de winter naar de zomer. Dus zijn er meer pistiers nog in blakende vorm in die periode. Daarnaast hebben de wegrenners het ook makkelijker, want door onze huidige datum van begin januari, zijn sommigen al op weg naar bijvoorbeeld Tour Down Under in Australië.” Zijlaard: "De renners zijn heel blij met deze nieuwe datum en ik denk ook dat het voor het publiek een goede zet is.  Nu zitten we toch vlak na de drukke feestdagen en dat kan toch een belemmering zijn om naar Rotterdam Ahoy te komen.”

TICKETS