6 - 11 DECEMBER 2022

Historie

De Zesdaagse is al meer dan 100 jaar oud. Het hoofdnummer van de Zesdaagse is de koppelkoers, ook wel ploegkoers of Madison genoemd. Deze naam komt voort uit de eerste Zesdaagse in 1899 in Madison Square Garden in New York. Toen werd er met een duo of een trio gereden gedurende 6 dagen, 24 uur per etmaal. Altijd moest één van de leden van het team in de baan zijn. Sinds de jaren zestig is dat teruggebracht tot vier à vijf uur per avond. De Madison of koppelkoers is nog steeds het belangrijkste onderdeel van de Zesdaagse. 

Een zesdaagse is van oudsher een ware happening, een trefpunt van betrokkenen uit de wielerwereld en fans die gek zijn van wielrennen. De afgelopen decennia heeft de wielersport een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Wielrenners die het gehele jaar in zowel de klassiekers als de Tour de France voor de overwinning meedoen, komen vaak niet meer aan bod in het Europese zesdaagse-circuit. Er heeft een grote mate van specialisatie op dit vlak plaatsgevonden.

De traditie van de "Rotterdamse Six" in het huidige Ahoy gaat terug naar 6 januari 1971. Nadat een dag eerder Ahoy' als eerste Sportpaleis van Nederland officieel was geopend door ZKH prins Claus werd op de slotavond, met Post en Sercu, in een uitverkocht Sportpaleis de basis gelegd voor een traditie die in eerste instantie tot 1988 zou duren. Veranderde maatschappelijke omstandigheden, hogere rennerssalarissen en een steeds grotere nadruk op het wielrennen op de weg noodzaakten Ahoy om in 1988 te stoppen. In januari van dat jaar mocht het koppel Danny Clark-Anthony Doyle in Ahoy' de laatste kussen van de rondemiss in ontvangst nemen. Twee jaar later werd  de houten baan uit Ahoy verwijderd, ten gunste van meer zit- en staruimte voor andere evenementen.

Een vervolg op de Zesdaagse van Rotterdam leek daarna lang een utopie. Maar gelukkig ging in 2005, mede dankzij het feit dat Rotterdam voor dat jaar verkozen was tot 'European Capital of Sports', een lang gekoesterde wens van vele wielersportliefhebbers in vervulling: de Zesdaagse van Rotterdam kwam terug! Met een demontabele wielerbaan! Na een zinderende finale, met een minimale voorsprong was de eerste zege uit dit tijdperk voor het Nederlandse superkoppel Robert Slippens en Danny Stam. 

De revival in 2005, alsook de daaropvolgende edities werden enthousiast ontvangen door publiek en bedrijfsleven. In 2015 nam het evenement een volgende stap door wedstrijdleiders Michael Zijlaard en Peter Schep aan te stellen en nog meer focus op het sportieve aspect te leggen. Met aanpassingen in het wedstrijd- en het randprogramma werd de Zesdaagse van Rotterdam verder gemoderniseerd. Aanpassingen die in de jaren daarop leiden tot een nieuwe groei in bezoekersaantallen en belangstelling vanuit media en bedrijfsleven, waarmee de Rotterdamse zesdaagse zich jaarlijks presenteert als de start van een nieuw wielerjaar.

Vast staat dat de Zesdaagse van Rotterdam zich tot een van de meest vooraanstaande zesdaagsen ter wereld mag rekenen.