6 - 11 DECEMBER 2022

Koersuitleg

De Wooning Zesdaagse bestaat uit meerdere competities: de GPN/Provato Sprint Cup voor elite-sprinters, de Hart van Holland Talents Cup voor talenten onder 23, en als belangrijkste: de strijd bij de elite op de duuronderdelen van de Wooning Zesdaagse. Hieronder uitleg over hoe de Wooning Zesdaagse voor elite precies werkt.
 


ALGEMEEN KLASSEMENT WOONING ZESDAAGSE (ELITE)
Voor de stand in het algemeen klassement wordt eerst gekeken naar het aantal ronden voorsprong dat het ene team ten opzichte van de anderen heeft. Daarna naar de punten. Bij elke wedstrijd ontvangen de eerste zes teams punten voor het algemeen klassement: 20-12-10-8-6-4 (ongeacht of het een individueel of teamonderdeel is). Tot aan de finale verdient een koppel dat de kaap van 100 punten haalt, telkens een bonusronde voor het algemeen klassement en is er telkens 1 gouden tussensprint waar door de winnaar 10 bonuspunten te verdienen zijn. Tijdens de finale geen gouden sprint of bonusronden meer. Er wordt dan gereden over 50 ronden en 5 tussensprints waar 10, 6, 4 en 2 punten zijn te verdienen. Het team dat na zes dagen de meeste ronden voorsprong heeft of bij gelijke aantal ronden de meeste punten, wint


KOPPELKOERS
Het doel van de koppelkoers is rondes voorsprong nemen op de concurrentie en extra punten scoren tijdens de tussensprints. Een koppelkoers heeft geen vaste lengte. Vooraf is in het programma bepaald hoe lang er die koers gefietst wordt en hoeveel slotronden er zijn; bijvoorbeeld 40 minuten + 10 slotronden. De koppelkoers wordt gewonnen door het team dat de meeste ronde voorsprong heeft of de eindsprint weet te winnen. De eerste zes teams verdienen daarmee punten voor het algemeen klassement: 20, 12, 10, 8, 6 en 4. 

Tijdens een koppelkoers is er door 1 team extra punten te verdienen tijdens de 'gouden tussensprint'. Het moment van deze sprint wordt bepaald door iemand in het publiek die ná de eerste tien minuten en vóór de laatste minuten op een gouden buzzer kan drukken. Gaat de buzzer dan hebben de renners 10 ronden om zich voor te bereiden op een sprint waar de winnaar maar liefst 10 punten voor het algemeen klassement wint. 

Let op, tijdens de grote finale van de Wooning Zesdaagse, de koppelkoers op de laatste avond, is er geen gouden tussensprint en kunnen ook geen bonusronden worden verdiend. Dan zijn er tussensprints waar nog 10, 6 , 4 en 2 punten voor het grijpen liggen waar ook hierdoor teams tot het laatste moment teams nog stuivertje kunnen wisselen in het algemeen klassement.  

 


KOPPELAFVALKOERS
Bij de koppelafvalkoers zijn alle renners in de baan en bepalen de koppels via een handaflossing wie van de twee 'in koers' is. Na vijf aanloopronden in de koppelafvalkoers starten de eliminatie sprints. Elke vijf ronden valt het laatste team af. Dit herhaalt zich tot er nog twee ploegen over blijven, die onderling uitmaken wie de overwinning grijpt. Het gaat bij het bepalen van wie afvalt om het achterwiel van de laatste renner. De eerste zes team verdienen punten (20, 12, 10, 8, 6 en 4) die meetellen in het algemeen klassement. 

 


GP SHIMANO
De GP Shimano is de individuele afvalkoers in het programma van de Wooning Zesdaagse. Niet alle renners zijn in de baan, maar slechts 1 coureur uit het koppel. De ene keer zijn dat alle renners met de zwarte rugnummers en de andere keer die met de witte rugnummers. Net als bij de koppelafvalkoers zijn er 5 aanloopronden maar vervolgens wordt er om de 2 ronden gesprint wie er afvalt. Het gaat daarbij om het achterwiel van de laatste renner. De eerste zes renners verdienen punten (20, 12, 10, 8, 6 en 4) voor hun team in het algemeen klassement.

 


SUPERSPRINT
De supersprint is een variant op de koppelafvalkoers waarbij zeven eliminatie sprints worden verreden, waarbij telkens het laatste team afvalt. Deze eliminatie sprints vinden om de 3 ronden plaats. Zodra er nog slechts zes teams over zijn, is het tijd voor de finale. Die gaat over 10 ronden waarbij op de meet de punten onderling worden verdeeld - 20, 12, 10, 8, 6 en 4 - voor het algemeen klassement.

 


DERNY
Tijdens een dernywedstrijd rijdt één renner van het koppel mee en rijdt een gelimiteerd aantal renners op de baan. De renners rijden achter een gangmaker op een gemotoriseerde derny. De gangmakers worden voor iedere rit door middel van loting aan de renners toegewezen. De gangmaker/renner-combinatie die als eerste de finish passeert is de winnaar. Eventuele ronden voorsprong tellen niet mee in het algemeen klassement. Ook hier is de puntenverdeling voor het algemeen klassement hetzelfde: 20, 12, 10, 8, 6 en 4 punten voor nummers 1 t/m 6. 

 


TEAM TRIAL - 1 KM
De 'kilo' bij de Wooning Zesdaagse is een koppeltijdrit over 1.000 meter waarbij beide renners bovenin de baan een aantal aanloopronden rijden om vervolgens op volle snelheid naar beneden te duiken en aan hun rit tegen de klok te beginnen: een tijdrit over 1 kilometer met minimaal 1 aflossing, waarschijnlijk 2. Het vereist behalve timing en snelle benen dus ook technische perfectie. Elk koppel rijdt tijdens de Wooning Zesdaagse een maal de kilometertijd. Als iedereen aan de beurt is geweest worden de punten verdeeld. De zes snelste teams ontvangen punten voor het algemeent klassement: 20, 12, 10, 8, 6 en 4.

 


TEAM TRIAL - BAANRONDE
Bij de tijdrit over 1 baanronde komen beide renners op de baan. De een in de rol van de aantrekker, de ander als afmaker. Gaat na een aantal aanloopronde de bel, dan gaat op de meet de tijdrit over 200 meter in zal en de afmaker zijn tijd op de baanronde zo scherp mogelijk zetten.